Без борщу на Україні не може жити ні одна родина.

1    

     Без чого не можна уявити український обід? Ну, звичайно, без борщу! Ця страва сприймається як те, без чого не можна обійтися. Як не можна уявити моря без води, так не буває  українського обіднього столу без миски борщу. Борщ – це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою. У ньому сила, міць, здоров’я, свіжість.

    В Україні борщ не просто улюблена страва мільйонів українців. Він давно став ознакою української автентичності і, навіть, символом нації. Хоч рецепти борщу і схожі, але кожна господиня варить «свій» борщ, вкладаючи в це діло велику фантазію та часточку душі.

    «Смачний улюбленець народу» – під такою назвою 21 березня 2019 року на подвір’ї Якимівського краєзнавчого музею пройшло веселе та цікаве свято українського борщу, яке підготували й провели учні, викладачі та працівники Державного навчального закладу «Якимівський професійний аграрний ліцей», а також в цьому заході приняли участь учні    9-В класу КЗ "НВК "Якимівська гімназія".

    Вони доклали максимум зусиль, творчої фантазії та неабияких кулінарних здібностей, щоб створити феєричне свято для мешканців Якимівки.

     Відкрив захід директор навчального закладу Лунін Андрій Ілліч. Він розповів про місячник профорієнтаційної роботи в ліцеї і ознайомив учнів старших класів місцевих шкіл  із професіями, які можна здобути, навчаючись у Якимівському професійному аграрному ліцеї.

     На заході було багато гостей: Л.Ф.Величко, керівник апарату районної державної адміністрації; І.О.Цуркіна, начальник відділу культури і туризму Якимівської селищної ради; І.В.Водоп’янова, начальник відділу освіти районної державної адміністрації; В.М.Гнєдашев, директор Якимівського краєзнавчого музею; В.М.Водоп’янов, директор комунального закладу «Якимівська дитяча музична школа». Гості привітали учасників свята та наголосили, що відродження національних традицій є невід’ємною складовою патріотичного виховання молоді.

     Ведучі свята, Щербина Дар’я та Кочерженко Анатолій, розпо­віли про історію виникнення борщу – одного з символів національної кухні та його основні складники.

Яскравими були художні номери, що доповнювали корисну інформацію учнів ліцею. Лунали українські пісні, які виконали Грос Олександра та Карачова Юлія, учениці Якимівської дитячої музичної школи, викладач Тріфонова Світлана Мирославівна.

    І ось настає вирішальна мить. Госпо­дарі свята частують шанованих гостей свіжим борщем зі сметаною і духмяни­ми пампушками. Найбільшою нагородою для майбутніх кухарів і їх наставників, Крам Світлани Миколаївни та Золотухіної Світлани Олександрівни, була щира вдячність запрошених за смачно приго­товлені страви.

     А борщик таки дійсно видався на славу! Закінчити розповідь про свято українського борщу хочеться рядками вірша:

«Борщ смачний і апетитний
Із сальцем, із пампушками,
Ще й сметанкою политий, –
Україна їсть віками!

Борщ, настояний на часі,
Вік йому – тисячоріччя,
Столу нашого окраса,
Гідне нації обличчя!»

 

 

1

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

 

 

Дата публікації